7. Fysieke experimenten

Is het mogelijk fysieke experimenten te bedenken om de relatietheorie te testen? Vermoedelijk zijn die experimenten al lang gedaan. Dat zijn de experimenten met de paradoxale uitkomsten. Die hebben misschien alleen een andere interpretatie nodig.

Welke aanvullende experimenten kunnen we ontwerpen om de relatie interpretatie te toetsen?

Experiment 1
Vraagstelling: Zorgt de samenhang in het universum voor de richting van ontwikkelingen?
Maak een computer- c.q. rekenmodel om te testen of in een systeem met superposities van 6 lineaire vrijheidsgraden en een centrale rotatie met 2 richtingen, bij behoud van informatie, zich in slechts één angulaire richting gaat ontwikkelen. Dit kan uiteraard alleen met allerlei restricties, zoals een beperkte schaalgrootte en een bandbreedte voor behoud van informatie.
Het zou een parallel met The Game of Life kunnen zijn, waar een set van regels de ontwikkeling bepaalt

Experiment 2
Vraagstelling: Is zwaartekracht een kracht, of wellicht niets anders dan de meest waarschijnlijke ontwikkeling bij uitwisseling van ruimtetijd-informatie tussen twee systemen met ‘massa’?
Aanleiding: Volgens de klassieke natuurkunde en de deeltjesfysica hebben fotonen geen massa, zijn ze niet ontvankelijk voor zwaartekracht, genereren ze geen zwaartekracht-effecten en kunnen ze niet op afstand – zonder directe interactie – massa verplaatsen. Bij een relatieperspectief echter, hebben fotonen invloed op uitwisseling van ruimtetijd-informatie. En in deze visie verloopt uitwisseling van ruimtetijd-informatie in de nabijheid van massa trager dan op grotere afstand waardoor een effect optreedt dat de parallel is van zwaartekracht uit de klassieke natuurkunde. Het aantonen van verplaatsing van massa als gevolg van verandering van ruimtetijd door fotonen is een argument voor een relatievisie. In de klassieke natuurkunde kan dit namelijk niet.
Opzet: Gebruik een opstelling die vergelijkbaar is met die van het casimireffect, met twee parallelle beweegbare platen, echter op een iets grotere onderlinge afstand, zodat er geen casimireffect kan optreden. Ook hier in een vacuüm, zodat effecten van een medium niet mogelijk zijn. Stuur een aanhoudende stroom van fotonen alleen tussen de platen door en niet langs de buitenzijde. Wat gebeurt er?

 

Andere vragen die zich wellicht lenen voor fysieke experimenten zijn:

  • Is spin mogelijk wanneer er geen fotonen zijn? Let wel: warmtestraling bestaat ook uit fotonen
  • Zijn voor een elektromagnetisch veld fotonen met een specifieke energiewaarden (die past bij elektronen) nodig?